L'aposta per la reinvenció en temps de pandèmia que porta a l'èxit
Palens, la mascareta catalana del rei
Les mascaretes s'han convertit en una part essencial de la nostra vida. Mai ens hauríem plantejat que un tros de tela acabaria per marcar una època de la nostra societat i, encara més, acabaria per apoderar-se de totes les interaccions entre persones. És per això, que la notícia del fet que les mascaretes podrien deixar de ser obligatòries ha agafat a tothom una mica desprevingut, sigui pel fet d'haver-se acostumat o per la por de retrocedir en aquesta ja massa recurrent pandèmia. Les mesures de seguretat, com a norma general, s'han convertit en un incordi, però no tothom ha arribat a odiar-les. Aquest és el cas de Palens, una empresa que en temps de pandèmia es va reinventar per abastir a la societat catalana i espanyola fins i tot al rei i als alts càrrecs de govern.
"Gràcies al nostre constant contacte amb els proveïdors xinesos vam poder tenir una imatge més real del que estava passant", explica Oscar Palencia, fundador de Palens. Ell, com tants d'altres negocis en temps de pandèmia, va perdre gran part de la seva facturació i, en un moment de debilitat, va decidir reinventar-se i començar a cobrir una demanda que en aquell moment es convertiria en creixent: la de les mascaretes fetes a l'Estat espanyol. "Ens vam convertir en el primer fabricant de mascaretes espanyol", afegeix Palencia.
Palencia: "Gràcies al nostre constant contacte amb els proveïdors xinesos vam poder tenir una imatge més real del que estava passant"
Davant d'aquesta oportunitat de mercat, l'empresa va créixer pràcticament de la nit el dia i van passar de tenir una idea a contactar amb proveïdors xinesos per comprar les màquines adients i col·laborant amb una empresa valenciana que li proporcionava els filtres: "En aconseguir el certificat i ens vam posar a treballar amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) per confeccionar les mascaretes FP2", relata el fundador. Una iniciativa que va aconseguir popularitzar-se ràpidament i va arribar fins a la casa reial i al govern, on les mascaretes fetes a casa i de proximitat semblava que llançaven el missatge adient en temps de covid-19. I és que l'empresa va arribar al punt de fer una producció de 80.000 mascaretes el dia, pràcticament mig milió de mascaretes a la setmana: "Teníem set màquines i 118 persones treballant nit i dia; no vam parar en cap moment, ja que la nostra feina era molt necessària", recorda el fundador.
L'èxit efímer
Tot i el gran creixement que va tenir l'empresa, aquell èxit podia tenir un regust certament amarg, ja que va ser poc prolongat. En el moment que les mascaretes FP2 van aconseguir fer-se un lloc al mercat i van demostrar la seva eficàcia, els proveïdors asiàtics van començar a fer la seva producció constant i en grans quantitats i preus baixos.
Això va provocar que els proveïdors espanyols comencessin a perdre pistonada, i no només això, sinó que en termes de certificats "era molt més complicat vendre-les", segons explica Palencia. Així doncs, quan les empreses espanyoles necessitaven grans qualitats per poder provar l'eficàcia del seu producte, els proveïdors i fabricants estrangers entraven sense gaires problemes a vendre el seu producte: "La meitat d'empreses xineses no compleixen amb les normatives, i mentrestant els fabricants espanyols treballen només amb un 5% de productivitat", destaca Palencia.
Per aquesta raó i per la clara data de caducitat que podia tenir la producció constant i en gran magnituds de mascaretes Palens va decidir acotar el seu públic objectiu a tot l'àmbit de la salut: "Tenim clar que els nostres clients són els sanitaris", diu el fundador de Palens. Així doncs, la venda d'aquestes mascaretes FP2 només es troba a les farmàcies i també per ús dels professionals sanitaris i hospitals, un públic que diu Palencia que "ja ha expressat que les mascaretes FP2 han vingut per quedar-se, a escala sanitària".
Un futur incert
Els projectes de Palens ja no van totalment lligats al CSIC, ja que la marca està posant a la venda les seves pròpies mascaretes FP2 certificades i segons explica el fundador "amb qualitat superior i millor filtració". Aquestes noves mascaretes Palens ja s'estan distribuint a l'Hospital de Mataró i en altres espais del sector sanitari. "Ara ens toca seguir investigant i produint aquí a Catalunya", afegeix Palencia.
Palencia: "Tenim clar que els nostres clients són els sanitaris"
Aquesta nova mascareta, que està dissenyada en uns 15 colors diferents per a totes les ocasions no és l'únic projecte de la companyia. A més, també estan llançant al mercat una mascareta biodegradable, que es podrà comprar a les farmàcies d'aquí aproximadament un mes. Una mascareta de proximitat que es va convertir en la primera d'Espanya en obtenir el certificat i comercialitzar-se, la mascareta del rei, Pedro Sánchez, president del Govern espanyol i altres als càrrecs polítics. Una companyia que tal com explica el seu fundador: "Si ens parem a pensar, no ens ha anat malament, al cap i a la fi els reis porten unes mascaretes fetes a Vilassar de mar".
Font: Via Empresa / Autora: Júlia Catarineu Pla / Imatge: Captures de pantalla de Via Empresa